090228


VårVinter

Solsken, fågelkvitter o snödroppar på backen; Idag var det snarare vår än vinter. Dock ligger tanken på snö och skidresa mig fortfarande varmare om hjärtat, än varmare tider!

Kvällen spenderades on the top floor of U-huset, äntligen fick jag träffa my Fair (bronsarmittlattaste.blogg.se) Bitch! (som här öppet och ärligt berättar om varför hon undvikit mig :P) Tillslut vill jag bara dela med mig av en smula av vår livsvisdom, ge er ett tips och ett ord på vägen:
Gör aldrig ananaspaj på färsk ananas

Gosh - What a Sittning


Ohyes!


Sittning på hallands med alla mina fysiker! Att vi var taggade efter veckor som dessa behöver jag kanske inte tillägga :D Maten var toppen, liksom bordssällskapet och musiken! Som mellanhandling under middagen plockades dessutom bergssprängaren och limbo-ribban fram. Två nivåer och en jäkla massa hejande på stjärnorna ibland oss, sen ansåg jag mig ha skäl att återvända till semlan och 11(pm)kaffet!


Att kvällen sen slutade i svartvitt stör mig en smula, Tack Quentin :P, att jag sen inte på hela kvällen kunde återställa min egen kamera stör mig mer än en smula! Men kanske hade jag skäl till att inte vara så teknisk!?


Chocknyheter


Den första nyhet man på morgonen vaknar till är publicerandet av resultaten från en vetenskaplig studie (jag funderar på om jag måste ange källa på det här!?), som visar att för att lyckas med en viktnedgång måste man dra ner på antalet kalorier. Glöm GI, Atkins, Stenålderskost; på vilket sätt man minskar sitt kaloriintag har ingen betydelse!

Smaka på den du!


Jag, däremot, funderade snarare på vad som hänt under natten och på vilket århundrade jag vaknat upp på... Vad jag minns har energiprincipen i sin nuvarande form varit känd sen 1842, och dess idéer lades fram redan av de gamla grekerna. Differensen mellan energi in och energi ut upphör inte av någon, om än möjligen önskvärd, anledning att existera.



Nästa chockvåg kommer sedan med morgonens andra stora avslöjande; sanningen om den odlade laxen:

För att få rovfisk att växa måste man mata den med annan fisk!

Detta leder således till att haven riskerar att fiskas ut för att producera foder till laxodlingarna, vilka sedan skall göda oss toppredatorer. Att man kan diskutera industrialiseringen av livsmedelsproduktion förespråkar jag, dock inte här och nu, jag tycker att vi matats med nog ny information så här på morgonkvisten.


Vad som däremot bör diskuteras är vilket ansvar vi konsumenter har, för vad som slutligen styr detta är tillgång och efterfrågan. I tv-studion stod en uppgiven reporter och beklagade sig över larmen som under den senaste tiden ramlat in, larm som gjort att vi nu inte längre kan äta torsk, och tydligen inte heller odlad lax! Kan man kräva av konsumenterna att de har kunskap om detta, och att man således tar hänsyn till det?


Jag undrar däremot lite när vi ska vakna upp och inse att vi måste ta ansvar för våra ageranden. Vi kan inte ta för givet att vi ska kunna ha konstant tillgång på allt vi önskar inom armlängds avstånd. Vi har bara ett jordklot, även om de flesta av verkar tro att det finns en konstant tillgång på klot, på armlängds avstånd. Att man således, när man står i sin lokala mataffär, är påläst och har en viss kännedom om hur maten produceras samt att man någon gång ibland tar ett aktivt beslut tycker iaf jag är något man kan begära!


När vi nu inte längre har kunskap om hur man fångar, jagar eller odlar sin egen mat, tycker jag att vi, var och en, har ett visst ansvar att ha kunskap om hur det vi idag äter har producerats! Sen skall jag erkänna att jag inte är Guds bästa barn när det väl gäller, men jag tycker ändå att man kan begära en viss eftertänksamhet, och en viss kännedom att livsmedel inte heller kan uppstå ur tomma intet, och att vi är enormt lyckligt lottade som kan stå i stormarknaden och välja mellan minst femtioelva olika middagsalternativ.


Att våra liv nu kommer att krascha när vi inte längre kan ha lax på vardagsmiddagsbordet kanske kan få oss att se att allt under solen är ett, och att vi inte längre kan få allt man pekar på.


Jag blev bara lite upprörd :P


Sol inne, Sol ute


Sol i hjärtat, Sol i sinnet

Ett aktivt val idag; och jag valde för en stund bort den ångest som växt sig stor över allt vad gamma, alfa och beta heta, och ägnade istället dagen åt en promenad i vår(?)solen, tjööt med min älskade och saknade Jadde och semelfika med vännerna! Det sistnämda genomfört utan bildbevis, i hopp om att det som inte syns inte finns!?


Angemäne Ahnstedt har ännu inte hämtat sig helt ifrån den skånska vintern

Den långa mörka tunneln har fått konturer


men att man skulle se något ljus i den är ännu för tidigt att begära


Jag kan såhär i efterhand bekräfta det som stadfästes i förra inlägget, att veckan blev lång. Och vad den förde med sig var enbart att kommande vecka kommer att bli minst lika lång. Men den är iaf en vecka med konturer och skarpa kanter, en vecka där man vet hur mycket man har att göra, och inte som denna en lång, oviss vecka.

Alltid något att glädja sig åt, för ett kontrollfreak som jag.

Hur man än vänder och vrider på det kan man inte definiera det på något annat sätt än at vintern verkligen varit här. Att den var här för att stanna hade jag även igår natt skrivit under på. 1 dm nysnö föll medan vi tryggt satt inne och kollade på Melodifestivalen tillsammans med ost o kex, vin o vindruvor, päron o godis o ... såklart gott sällskap...o hur girig får man bli, som sitter och funderar på om man glömt något. Detta är ju mer än väl!

Tack för en trevlig kväll! Det var precis vad vi efter en sån här vecka behövde!

Tur var även att jag under natten var tvungen att vandra hem genom nysnön, det fyllde ytterligare min vinterkvot! Att man här nere måste man ta alla chanser som dyker upp för att uppleva vatten med aggregationstillstånd: solid, fick vi idag erfara. Morgonluften erbjöd nämligen inget annat än vatten med aggregationstillstånd: fluid. Vad beträffar aggregationstillståndet för vattnet på marken låter jag vara osagt, för jag tror att våra vänner kemisterna har missat att definiera tillståndet slask/blask... Det var således bara att hoppa i sina önskestövlar!

En annan sak har jag iaf lärt mig av helgen som gått: Man bör ta allvarligt på universums tecken när de visar sig. Att det droppar från vattenlåset i badrummet är nog för det flesta ett tydligt tecken. Efter en snabb observation konstaterar jag dock att en gång är ingen gång, och kilar snabbt iväg mot schlagerkvällen. Att det sedan fortsätter att droppa när man kommer hem är inte bara ett tecken, utan även ett varningstecken. Man har då två val: antingen går man o lägger sig o hoppas på att två gånger är inga gånger, ett visdomsord som inte biter på mig! Alternativ två står då ensamt kvar och det är bara att, mitt i natten, börja skruva lite o fundera på vad faan har hänt här!? Det slutar således med att man står på knä omgiven av rördelar, packningar och blöta handdukar; men tre gånger droppar inte ett vattenlås i mitt hus!

Så skulle man tröttna på sina lab-rapporter är det ju skönt att veta att det är brist på VVS-montörer i framtiden.


Phu!


Det kommer bli en lång lång vecka

Sporthelg


Sen när blev Sportlovet komprimerat till en helg!?


Men sen vilken underbar helg hemmavid det har varit! En fjällresa i miniformat, men inte mindre värd för det! Strålande, gnistrande vinterväder, skidpremiär, mammas mat och långkalsonger såväl inomhus som utomhus. Långkalsonger och fleecetröja! En tröja som förtjänade en uppryckning som denna!

Jag blev i slutet av januari likställd med min fleecetröja, då det under tentaperioden var kallt och kalt i många avseenden. Dygnet runt bars denna tröja, och kom olyckligtvis successivt att förknippas med viss ångest. Så efter en avklarad, och klarad tentapers, åkte tröjan med besked av och nya tider, tider utan fleece, planerades. Men som med många andra av mina planer, gick även denna i kras. Den nya terminen drog igång med tyska föreläsare i dubbel upplaga, varav ingen av dem hört talas om ordet "mjukstart". Vi hade å andra sidan aldrig varit med om att man eskalerar pluggmängden direkt efter tentan och således träder in i en fas av, vad som tydligen var möjligt, mindre liv än under en tentaperiod. Så något annat val än att plocka fram fleecetröjan fanns ej.

Men efter mitt komprimerade sportlov kommer jag se på min fleece med lite andra ögon;)

Se på dessa bilder bör man också göra.
Vinterblå himmel, istäckt sjö, orörd snö - vad har folk som haft sportlov i veckan gjort!?
Det är nästan lite Ruskigt!

Men jag är inte den som tackar nej till att spåra ett eget skidspår i orörd terräng. Över åkrar och genom storskogen. Genom stenmurar och över hyggen. Mellan stenar och runt granar. Över och under ris, kvistar och grenar, vilka alla tre har en tendens att flockas i nedförsbackar.

Jag förstår inte varför terrängskidåkning inte är en OS-gren!?


Jag älskar morgnar som dagens, då man självmant vaknar i gryningen, och trots solens första strålar har temperaturen inte krupit högre upp än till -17°C. Något annat val än att före frukost springa ut i långkalsonger och fleece, med kameran i högsta hugg finns inte. Me love!

Men även i Skåne är nu vinter. Den tittade in redan i veckan, och vinter har det verkligen varit, ty snoret i näsan frös en morgon i ottan när jag plockade tidningen ur grannens brevlåda. Att det var helt enligt överenskommelse bör kanske tilläggas!

Tråkigt är dock att människan, och i särklass jag själv, lätt faller in i sinnesstämningen "mycket vill ha mer" för lockande är det inte att den kommande veckan isolera sig i Fysicums källarutrymmen tillsammans med sju fysiker och några radioaktiva preparat. Men vem vet, det kanske kan bli kul :P