Veteransöndag

i Hjälmsbodarna

Händelsen kan betraktas ur antingen det ena perspektivet, eller ur det andra:

•Ett skådespel från en mötesplats ur det glada 50-talet med ett stort antal statister vimlandes bland raggarrock, prickiga klänningar och rutiga termosar.

•En nostalgisk och betraktande eftermiddag i sann 65-plus-anda ;)



Gissa vad jag valde!? ;)

Ja, ha ha ha, va´ munter och gla´

man blir när kräftan i augusti har högtidsda´


I mitten på augusti sätter det in; det riktiga kräftsuget!

En doft av dill, en orange varningsskyllt, en melodislinga eller en man i hatt; signalerna kan vara många. Huvudsaken är att suget stillas med en skiva av det rätta slaget; en mörk sommarnatt i lågors sken med goda vänner!



Tur att ingen hör dig sjunga (Lena Ph!?) i de småländska skogarna!

There and back again

A beautiful story

Fredagen spenderades i Båstad, eller hos Johan, om man inte vill framhålla vistelsen som så objektiv.

Det blev en snabbvisit i 65-plus-anda. Å andra sidan blev den intensiv. Och mycket värd!


Att köa utanför ICA en fredagsmorgon satte en distinkt pentionärsstämningen på dagen och att havsdoppet tog sin lilla tid var då föga förvånande. Inga bomber eller ens dykningar förekom, och då havet var alldeles stilla kunde man doppa sig helt i sin egen takt, vilken den dagen var långsam. Alternativet hade annars varit att i sakta mak, med stöd av den långa ledstången utmed bryggan, steg för steg förflytta sin blekfeta lekamen ut i havet. Vi sparade den varianten till det redan nu påtänkta morgondoppet.

En kortkort hundrunda hans med innan lunchen skulle intas på Sand (Tusen tack Maria för en galet gudomlig lunch ;) ) För att kompensera den lyxlunchen pallades det och provsmakades det en handfull äpplen (Båstad har förstått grejen med att plantera träd som bär frukt på stadens allmäninngar!) Här var vi dock inte de enda provsmakarna utan änderna utmed stranden fick också sitta med i panelen och säga sitt, dock fick de inte yttra sig om den godaste sorten ;) (Känner ni hur pensionärsandan stiger!?)

Lördagen började som bestämt med ett morgondopp, mycket väl medvetna om i vilken anda detta skulle ske i! Dock var vi inte de enda som tänkte så; och tro det eller ej, men pensionärerna hoppade utan minsta tvekan ner i det dödligt kalla vattnet medan vi stod i sanden med tanken "Vi måste ju inte bada..." Undrar om man på ålderns höst känner sig så nöjd med det förflutna att man utan minsta tvekan tar risken att döden dö...!?

Isåfall kan jag inte kalla mig pensionär än ;)

Kära Gud, jag höll min del av avtalet.

Var är cykeln?

Guds existens i all ära, men vår egen är minst lika förundransvärd. Man slås av vår obetydlighet, eller vår betydlighet om vi nu skulle vara de enda levande varelserna i det oändliga universum, när man tillbringar en natt under stjärnhimlen. Stargazing on an open road med min Biatch var vad som följde natten efter tvåsovarmorgonen, den som bekant följde på Blakkur-ridningen, eller om man så vill: tunnan-turen! Det var först i torsdags som jag kunde kunde röra mig obehindrat igen efter den extrema bensärningen man utsattes för när en tunna som Blakkur skulle gränslas. Det pratades om möjlig permanent hjulbenthet. Det var tur att jag fick en konvalescenskväll i Norrahammar hos min I-Polen-Blivande-Läkare. Det är inte fel att känna någon som ibland befinner sig overseas.


Fast bäst är nog ändå att befinna sig i Jkpg, iaf när det stundas knäckisbakning i Kohagen! Detta är en årligt återkommande och mycket allmänbildande tillställning i kökets och kemins anda. I år blev vi varse om molecular hesitations som enbart var natural IR vibrations, och OHOHOH och en reaction kunde ske!


Dock var det tydligen svårt för två kockar (resultat: sämre soppa!?) att hålla tyst om mitt relativt nyblivna Schäfertillstånd. Dekadens var tydligen ordet. Jag var tvungen att åka till Båstad på morgonen efter!



Käre Gud. Hör du oss när vi ber till dig? I så fall tycker jag synd om dig.

Finbesök

som kom och gick!

Nu har min min kära Heidi på besök ute i böle skogen för första gången den här sommaren, minst sagt på tiden, då jag bott hos henne största delen av jobbveckorna, men även innan och efter det! Skuldkontot på frukostmat och rena lakan är dock fortfarande ganska stort! Likaså har vi spenderat den mesta av vår vakna och sociala tid hos henne, med tanke på att vi idag sov till klockan 2. Gosh, detta är något jag kommer få höra framöver :S

Jag känner iaf att jag har rätt att komma med en rad förklaringar till detta sovande, för en helg med min kära Johan är minsann ingen vilohelg ;)


Det började hårt med biljettförsäljning och skådespelar(statist)insatser under fredag- och lördagkvällen, kärlek och respekt, eller var det Bedja och Arbeta? Hur som helst har vi alla gemensamt, men på olika sätt,  varit med o vårdat kulturminnet Nydala ännu ett år!


Förutom detta landmärke i bygden, eller Guds smycke i dalen, var jag ju även tvungen att visa upp min till-jobbet-cykelväg. Speciellt när jag vet att det halvvägs väntar persikosorbet i min favoritkiosk. Kanske var detta en nödvändig uppladdning inför lördagens strapatser.


Det började hyfsat tryggt och lugnt när båtmotorn startade på fjärde rycket, precis som dig bör. Att det sedan blåste storm på sjön, och att både vi och båten var genomblöta efter en färd genom vågorna, var något vi inte riktigt räknat med. Men vi skulle ju ändå bada! Så ner på de slemhala klipporna kanade vi, för att hoppa i den svarta sjön. Att försöka sig på ett kärringadopp var det inte tal om, satte du i foten fick du genast en kall helkroppslavett! När vi började bli halvhungriga ansåg vi det dags att åka hemåt igen, och med gott mod försökte vi starta motor igen, vilket den nästan gjorde på andra försöket, för bra för att vara sant. Den lyckan gjorde iaf att jag gasade för lite, tryckte in choken för sakta eller så dog motorn helt enkelt av en icke mänsklig faktor, men död var den iaf.


Tur att vi inte var helhungriga när vi startade. För en 1-timmes rodd tillbaka till bryggan i stenvalls båt på en vågig sjö är inget man gör på tom mage. Om ni hade varit med hade ni iaf fått uppleva mitt nervösa nära-döden-hysteriska skratt när man inser att man inte kommer någon vart på ett roddtag och att man då är en meter ifrån att krossa både båten och sin medresenär mot en sten en meter bort. Detta var tack och lov inget som skedde ;)


Vi avslutade iaf dagen lite stillsammare med en utomhusbio i Värnamo. Där var det bara myggen man fick kämpa emot, en liten petitess i jämförelse! Tack love för en toppenhelg!


Bilden har ingenting med texten att göra
(Om man inte vill börja diskutera skillnaden mellan mänsikor och djur och således komma fram till att kor och hästar är mer lika än hästan... och ja, ni fattar vinken)

Under måndagen skulle det dock kämpas mot större djur. Jag och Heidi hade fixat en långritt på Islandshäst! Fyra timmars befarat skumpande blev istället en galet härlig upplevelse! Tänk er tanken att galoppera i en uppförsbacke, rida längsmed vattnet och få "gratis" lunch! Vi var i endorfinhimmelen igen ;)


Jag vill nog inte att sommaren skall ta slut i år...


-Iii brygger visst inte så lite här

-de ä te di sjuka!



Nu har repetitionerna inför helgens föreställningar dragigt igång på allvar. Inte för att det behövs, egentligen, men lika bra är det att köra same procedure as every year!: På fredag och lördag kväll kommer de som vill kunna följa med på en resa genom vardagliga, men även icke vardagliga händelser i ett medeltida munkkloster.
En mäktig historia i en mäktig miljö;

Det rika Nova Vallis

nydala.com om biljetter önskas; jag lovar att det finns för de intresserade ;)


Adrenalinavslutning på strandhelgen!

Aaarh! H***vete!!

Looplycka med Flygande Jorma!
Paniken övergick snabbt i adrenalinkick; Gud så härligt att loopa med en motorlös farkost!

Måste hitta på ett sätt att gottgöra Heidis far för segelflygsturen! Det var det mäktigaste jag gjort på... jag vet inte hur länge! Jag kan nästan, utan att ljuga, säga att vi var uppe på 1000m. Det levde verkligen upp till segelflygsklubbens slogan: fart och adrenalin eller lugn och harmoni! Utan motor kan du välja helt själv, man kan dock sammanfatta det med ett ord: frihet!


Jag är galet lyckig!

Undrar om man inte skulle börja varje dag med en flygtur, (det ger lite, märk dock ordvalet lite), mer än en cykeltur, vilket det blir i morgonbitti.

Annars började helgen med ännu ett nakendopp i solnedgången, följt av en myggfri grillkväll. Bara efter detta insåg man att helgen hade något alldeles extra att erbjuda ;)

En sommarsolig lördagsmorgon (alltså en morgon där det är för varmt för att äta frukost på verandan) följdes av några extremt lata timmar i solen, jag somnade/svimmade nästan av utan någon förklarlig anledning. När jag sedan satte mig i bilen till Jönköping hade jag dock piggnat till. Jag lovar!

I mitt kära Jkpg väntade nämligen min kära Lisa! Det var såå på tiden att vi fick ses, gumman. Att du sen lockade in mig i shoppingfällan, det kan jag bortse från i bedömningen, för jag är redan galet nöjd med skjortan! Hoppas du trivdes i kjolen under kvällen, för du var galet snygg! Vår date fortsatte sedan med strandhäng och vätterbad, det är nästan så man börjar känna sig van nu!


Efter ännu ett strandhäng med vännerna avslutades kvällen med brohäng med min kära Heidi, du är för underbar för mig. En alldeles för stor, strösslad glass på piren mitt i natten kan inte på långa vägar jämföras med hur bäst du är!

Att sedan avsluta helgen med en lyxig laxgrillmiddag hos Vinge, med den efterföljande surdegskakan Herman var verkligen pricken över i:et, eller huvudet på spiken eller vad man nu föredrar för klyscha på slutet ;)


Vilken helg, mina vänner!

Knäsvag

Att starta dagen med en rejäl uppförsbackescykeltur klockan 04.30 sätter helt klart sina spår. Vilka spår behöver vi inte gå in på ;) Kanske var det den som gjorde att jag utan vidare eftertanke (idag) tackade ja till ännu en veckas jobb. Om det berodde på min Småländskhet eller min rädsla för sysslolöshet, det låter jag betraktaren avgöra.

Hemma möttes jag idag inte av någon, av mig, hembakt blåbärspaj. Den gick nämligen åt som smör i skolsken! Tur då att Sveriges ytan är täckt av 55% blåbärsris! Eller var det 17%, Johan!? (Jag lovar en liten helg-story snart, men vi kan ju inte göra allt roligt på en gång!)



Däremot prickade jag in en del andra guldkorn, tro det eller ej, men alla var inte ätbara ;)

♥Dinglandes med fötterna över kanalen i Vrigstad, med en stor bägare Himmelskröra i handen.
♥Nakenbad i en sommarvarm insjö vid en stilla och öde brygga, med vad jag hoppas på, den nedgående solen som enda vittne.


Annat kan sägas om Vätterbadet som togs igårkväll, jag skojar inte om jag säger att det var -3graderC i vattnet. Jag och Heidi trodde seriöst att vi skulle frysa ihjäl. Efteråt unnade vi oss en vy ut över Jönköping från Huskvarnaberget, ett berg man enbart hittar till om man vet var man ska leta. ;)


♥Ett avsnitt av Sommar Med Ernst.
♥Stjärnklar fullmånenatt - förstärkt med månglans i den spegelblanka dammen.

Snabbt som attan bars då fågelkikaren ut på altanen för att med hyffsad förstoring kika på månens yta. Undrar om vi såg vår tomt i Moonville!?


Rakt under månen syntes även Jupiter klart, omgärdad av fem en dess månar.
Här står jag i idé- och informationsskuld till dig Johan :P

Jag blir helt knäsvag! Det är en verkligen en upplevelse att sitta längst ut på ett hårstrå i kaninpälsen o förundras över... skapelsen?